Sponsored by:

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award is Nazli Inci met haar ontwerp Speed Queen.

Speed Queen is een impactvolle fotoserie, waarbij de aan de Willem de Kooning pas afgestudeerde ontwerpster gezichtsbedekkkende kleding voor moslima’s gelijktrekt met identiteit verhullende Formule 1-kleding. Het zijn krachtige, bijna masculiene, beelden.

De jury is gecharmeerd van hoe Inci vorm heeft gegeven aan een maatschappelijke discussie: racisme en discriminatie zijn in dit Black Live Matter-jaar (op corona na) hèt onderwerp. Maar voor Nazli Inci zijn dit haar leven al actuele onderwerpen die zij en haar familie aan den lijve ondervinden. Ze heeft met dit werk eigen pijn en frustratie omgezet in creatief werk.

Het is een kritisch werk dat stemt tot nadenken: kleding die in de ene context (Formule 1) geaccepteerd is, wordt in een andere (hoofddoeken, sluiers in een religieuze context) maatschappelijk steeds minder geaccepteerd.

Daarbij levert Inci in het werk een kritische kijk op gevestigde merken als Red Bull en Nike die dubieuze benadering hebben ten opzichte van discriminatie en inclusiviteit.

Waar de jury verder van gecharmeerd is, is hoe Inci inclusiviteit heeft verdisconteerd in het maakproces en de techniek van haar werk: de pakken zijn gemaakt met haar moeder samen, een Turkse kleermaakster, die zich normaalgesproken niet beweegt in een kunst/design-wereld. Nazli’s werk is in die zin ook heel erg breaking the white cube.

Runner up: Adinda de Kousemaeker met Biophilia

Vervreemding van de natuur en het heroverwegen van de relatie mens met natuur is een actueel thema.

De jury is onder de indruk van de originaliteit, esthetiek en de tactiliteit waarmee Adinda dit thema heeft vormgegeven in Biophilia.

Adinda, zojuist afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, heeft techniek ingezet om een organisme te creëren en zo een natuurlijk effect te simuleren – een interessante benadering en we vinden dat Adinda hier goed in is geslaagd. Ze is bij haar creatie geïnspireerd door wat ze zelf heeft waargenomen in de natuur, en juist omdat tegenwoordig niet iedereen meer de natuur in trekt of gaat diepzeeduiken zal Biophillia helpen bij bewustwording van onze relatie met natuur.

Op een zeer subtiele, innovatieve en frisse manier een hernieuwde connectie met de natuur gemaakt. Prachtige subtiele bewegingen met complexe mechanische en softwarematige systemen werkend gekregen. Zo verfijnd in boodschap, gevoel en manier van presenteren. Krachtig!

Sioux & GBO Young Talent Award 2020:
De scherpe randjes van techniek & kunst

Sioux & GBO Young Talent Award 2020:
The sharp edges of technique & art

As always, also this year the exhibition consists up to 80% of projects of young talents. Scoops. Discover them before they show up in the collections of major museums around the world. With their objects and images they challenge you with a sharp edge, but remain innovative and playful. They pay attention to, or rather, play with your privacy, or make you wonder how our online life transforms us.

The best projects also have a chance to win the Sioux & GBO Young Talent Award, with an associated cash prize of €1000.

The new generation of artists questions the impact of technology on our existence. Questions that are more relevant than ever. It’s not just the DDW that is forced to go digital: the whole world is working and living more and more online. Can this trend still be stopped? How much do you value your privacy? Does technology decide what is good and what is evil, beautiful and normal?

Anyway, it is more than time to carefully think about the influence of technological and economic developments on our lives. Pollution and its effects on our health also deserve attention. It is time to investigate ourselves who the real monsters are, what we accept from our monsters… and what not.

Judging will take place Wednesday, October 21. The winner will be announced Wednesday 21, at 16:00 by the jury:

Albert Zeeman Marketing Director GBO Innovation makers
Jonathan Maas   (Culture) Journalist VPRO
Katja Lucas    Senior Manager Dutch Design Foundation (DDW)
Marina Toeters    Fashion Tech Farm, Teacher TU/e (Technical University Eindhoven) and HKU Utrecht Art Academy
Ronald Ramakers Director GLOW (light art festival)
Ton van Gool    Director STRP festival (future festival)

De Young Talent Award is sponsored by GBO and Sioux

Nominees and their projects:


AKI ArtEZ Enschede

tbc

ArtEZ Arnhem
tbc

Minerva Groningen
Martina Dal Brollo

KABK Den Haag
Carmen Roca Igual

HKU Utrecht
Adinda de Kousemaeker
Tom Dolmans
Jorien Aberkrom
Bertrand Burgers

AKV st. Joost ‘s-Hertogenbosch
Giulia Fuel

TU/e Universiteit Eindhoven
tbc

WDKA Rotterdam
Nazli Inci – Speedqueen
Anouk Lemm – Lonely Pool People
Saskia Verleg – GoDigital Babywear
Mariska Stapel – eGirls
Pascalle Erkeland – The Mental X-Ray
Tom Schouw – The Deeply Personal Vending Machine
Ana-Sofia Pelejero – Purity -Wearable Lie Detector

Rietveld Amsterdam
Tom Vincent – Analogue Sound Massage

Köln International School of Design
tbc

Jury Statement:

 Download the pdf with full instructions here.

Design en technologie komen samen

Albert Zeeman, Marketing services Director GBO innovation makers “Innovatie en technologie komen met de menselijk dimensie samen. Vernieuwing is de kern van ons werk en is daarom ook een belangrijk criterium.”

Mark Hoevenaars, Strategy & Marketing director Sioux: “Technologie heeft een grote impact op ons leven. Daarom willen wij als technologiebedrijf de discussie aangaan over de ethische aspecten die hier omheen hangen. Manifestations is een visionaire tentoonstelling met werk dat de complexiteit van technologie omarmt.”

————————

Over Manifestations: Dé internationale Tech Art Fun experience tijdens DDW2020

De Art, Tech & Fun!  expositie Manifestations is tijdens de DDW een van de gezichtsbepalende locaties tijdens Dutch Design Week. Meer dan 50 jonge getalenteerde kunstenaars die op het grensvlak van Tech en Art opereren, exposeren tijdens de Dutch Design Week 2020 online in verschillende virtuele werelden, te bezoeken via manifestations.nl en ddw.nl. Toegang is gratis voor het publiek

 

Prijsuitreiking: woensdag 21 oktober om 16:00 u.

 

Locatie: Siouxlabs, Esp 101, 5633 AA Eindhoven