Persberichten

Beleef het beste van de Dutch Design Week: volg een exclusieve, digitale rondleiding door Manifestations!

Curator Viola van Alphen leidt je graag digitaal rond langs de highlights van Manifestations. Goed gevuld met jong talent & prikkelende projecten belooft de expositie weer het meest spraakmakende onderdeel van de Dutch Design Week te worden. Ook dit jaar, ook online. Met projecten die opereren op het snijvlak van kunst en technologie stelt Manifestations je de vraag hoever techniek je wereld, denken en handelen bepaalt. Ben jij misschien het monster zelf? 

Meer weten? Mis niets van een van de grootste exposities van de DDW: meld je snel aan voor de VIP tour! In een online presentatie van ongeveer half uur komen de beste projecten voorbij. Uiteraard is er veel aandacht voor de genomineerde kunstenaars van de Young Talent Award. Enkelen zijn hieronder genoemd, maar allen verdienen meer aandacht. Ook krijg je achtergronden bij andere opvallende projecten uit de hele expositie, een toelichting op de extra online elementen en is er alle ruimte voor vragen.

Meld je snel aan en je krijgt vanzelf reactie en meer informatie voor deelname. Hoewel een fysieke beleving bij sommige projecten haast essentieel is, belooft Manifestations je zo toch te prikkelen… Tot kippenvel aan toe.

Het thema is namelijk niet voor niets Monsters… vanuit vier monsterlijke perspectieven laat Manifestations je kijken naar de interactie tussen mens & technologie: Ontdek de dilemma’s die de huidige technische ontwikkelingen met zich meebrengen. Want wie is nu echt de Beauty en wie the Beast? Zijn wijzelf misschien het monster? Vreemd en angstaanjagend… of juist lief en menselijk zoals Koekiemonster?

Sioux & GBO Young Talent Award 2020:
De scherpe randjes van techniek & kunst

Ook dit jaar bestaat de expositie voor 80% uit projecten van jonge talenten. Primeurs. Ontdek ze voordat ze opgenomen worden in collecties van grote musea over de hele wereld. Met hun objecten en beelden dagen ze je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels. Ze hebben aandacht, of beter gezegd, spelen met je privacy of laten je afvragen wat ons online leven voor gevolgen heeft. De beste projecten maken bovendien kans op de Sioux & GBO Young Talent Award, met de daaraan verbonden geldprijs van €1000.

De nieuwe generatie kunstenaars stelt duidelijke vraagtekens bij de impact van technologie op ons bestaan. Vragen die relevanter zijn dan ooit. Niet alleen de DDW gaat noodgedwongen digitaal: De hele wereld werkt & leeft meer en meer online. Is deze trend nog te stoppen? Wat is je privacy je waard? Bepaalt technologie wat goed en slecht is, mooi en normaal?

Hoe dan ook, het is het de hoogste tijd om goed na te denken over de invloed van technologische en economische ontwikkelingen op ons leven. Ook de vervuiling en gevolgen voor onze gezondheid verdienen aandacht. Het is tijd om zelf te onderzoeken wie de echte monsters zijn, wat we accepteren van onze monsters… en wat niet.

Young Talent Award:

Volg de prijsuitreiking op woensdag 21 oktober

Veertien projecten van de jonge, veelbelovende kunstenaars op Manifestations zijn genomineerd voor de Sioux & GBO Young Talent Award. De prijs wordt na de pitch-ronde en finale jurering op woensdag 21 oktober uitgereikt. Deze ontknoping is te bekijken via de livestream op https://ddw.nl/en/programme/2659(en voor pers live bij Sioux Labs, na aanmelden).

De jury bestaat uit Albert Zeeman (GBO Innovation makers), Jonathan Maas (VPRO), Katja Lucas (Dutch Design Foundation/DDW), Marina Toeters (Fashion Tech Farm, TU/e & HKU), Ton van Gool (STRP Festival) & Ronald Ramakers (GLOW). De eerste prijs, een geldbedrag van €1000 wordt gesponsord door Sioux & GBO.

Albert Zeeman, Marketing services Director GBO innovation makers, zegt hierover “Innovatie en technologie komen met de menselijk dimensie samen. Vernieuwing is de kern van ons werk en is daarom ook een belangrijk criterium.” 
Mark Hoevenaars, Strategy & Marketing director Sioux: “Technologie heeft een grote impact op ons leven. Daarom willen wij als technologiebedrijf de discussie aangaan over de ethische aspecten die hier omheen hangen. Manifestations is een visionaire tentoonstelling met werk dat de complexiteit van technologie omarmt.”

Op de foto het eerste jury overleg. Van links naar rechts: Mark Hoevenaars namens Sioux, Albert Zeeman, Katja Lucas, Marina Toeters & Jonathan Maas. Ronald Ramakers was aanwezig via stream.

Manifestations zorgt voor online art, tech & fun!

Omdat de veiligheidsregio het een te groot risico vindt om evenementen tijdens de Dutch Design Week (DDW) toe te staan, gaat ook de fysieke expositie van Manifestations op Sectie-C niet door. Gelukkig heeft de organisatie van dit festival een goed alternatief achter de hand en pakt uit met een uitgebreid online programma. Met video’s, streams en zelfs meerdere complete virtuele werelden krijgen bezoekers aan de DDW alle activiteiten thuis in de woonkamer.

Dit jaar werd al ingezet op een grootschalig online programma naast de fysieke expositie‘, geeft Viola van Alphen, creatief leider van Manifestations aan. ‘Dat wordt nu verder uitgebreid. Of je nu liefst zo min mogelijk online te vinden bent of juist niet van je toetsenbord te branden bent: We zorgen dat alle bezoekers op maat verrast worden met dezelfde magie als tijdens een normale DDW. Vol spontane ontmoetingen en het ontdekken van de allernieuwste, jonge talenten, “art, tech & fun!” maar dan gewoon op je eigen bank!

Het optimisme van Viola is niet voor niets. Het team achter Manifestations heeft ruim 15 jaar ervaring in het organiseren van virtuele festivals, soms samen met andere media- & kunstfestivals in Europa. Die expertise komt nu goed van pas om de expositie online te krijgen zonder speciale groepen uit het oog te verliezen.

Het perfecte platform voor iedereen

Want niet iedereen gebruikt social media en internet hetzelfde. De een is al blij met korte berichtjes op WhatsApp, de ander dwaalt het liefst urenlang in VR-werelden. Ook de digitale mogelijkheden zelf lopen flink uiteen. Manifestations is bij diverse doelgroepen gaan vragen naar welk platform zij behoefte hebben, en hoe dat er precies uit moet zien.

In bejaardenhuizen, bij vluchtelingenorganisaties, scholen en andere plekken, is Manifestations al begonnen met een gedecentraliseerd programma, met groot succes! Ouderen die zich buigen over een kopje soep, en tegelijk opleven bij sprookjesachtige bio-art-fashion, of vluchtelingen die allerlei talenten in zichzelf ontdekken, omdat ze eindelijk een niet-zo-standaard programma meemaken.

Dankzij de opgedane ervaring & feedback heeft Manifestations een veelvoud aan platformen gevonden om verder in te vullen. Kijk op de website van Manifestations (www.manifestations.nl) en DDW (www.ddw.nl) voor kanalen zoals live-streams, 3D-rooms, chats, virtuele werelden (Sansar, Second Life, Mozilla Hubs) en meer. Voor ieder wat wils, maar laat je ook vooral verrassen door een uitstapje naar een andere en nieuwe wereld…

Tip, nu veel festivals online zijn: check de TV Gids van www.Cultuurfestivals.nl

Ook de Young Talents Awards gaat online

Projecten van de nieuwe talenten hebben altijd een belangrijke rol in de expositie. Dit jaar krijgen ze daarom ook online veel ruimte. Ook de Young Talent Award wordt gewoon uitgereikt op woensdag 21 oktober om 16:00 uur en presenteert een Best of Graduates van Nederlandse kunstacademies 2020.

Manifestations 2020 – Art Tech & Fun!

17-25 October – Monsters!

Meld je aan via de nieuwsbrief (via www.manifestations.nl ).

Manifestations presenteert voor de vijfde keer op een rij veelbelovende kunstenaars van de toekomst, over de (mis)matches tussen mens en technologie, tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. 

Vanwege het coronavirus is er tevens een uitgebreid virtueel programma: bezoek de vele virtuele werelden en geniet!

ROBOTS, E-fashion, Kids programma, moslima autocoureur, eenzame zwembadjes, baby kleding voor moeders met smartfoon verslaving, bullshit leugendetector wearable, post apocalyptische videos, emotie-monsters, Eindhoven als grote wapenhandel-stad, e-Girls en Gaming Girls, Terror of Beauty, de mooiste en coolste Instagram filters die je live kan proberen, Sansar en Second Life, Drones en Haute Couture, krijg een Digital Brain Scan en ontdek meer over jezelf, oplossingen voor veiligheid&verbondenheid in de publieke ruimte, en meer.

www.manifestations.nl

Ines Alpha – Waarom zou je een warme trui dragen op Instagram, Jitsi of Zoom, als je ook een bloemen- of vlindergezicht kan hebben?

https://mailchi.mp/d0c5836a5df6/manifestations-2020monsters-6456272

Persbericht:                                                                                                   contact pers:  pers at manifestations.nl

Monsters – Free the Byte!
Manifestations presenteert tijdens de Dutch Design Week van 17 tot en met 25 oktober 2020 weer veelbelovende kunstenaars van de toekomst, (mis)matches tussen mens en technologie & meer. Uiteraard in een aangepast en corona-proof programma met een nieuwe locatie en online onderdelen. Ook het thema voor deze vijfde editie van Manifestations is bekend:

Monsters zet de wisselwerking tussen mens en technologie vanuit vier monsterlijke perspectieven in verrassend daglicht, en geeft zo inzicht in de verschillende dilemma’s die technische ontwikkelingen met zich meebrengen. Zijn wijzelf angstaanjagend of lief en menselijk zoals Koekiemonster? Houden we misschien teveel van koekies? Wees gerust, ook Monsters laten de lieve en sociale ontwikkelingen zien!
Denk aan robots, E-fashion, een moslima autocoureur, eenzame zwembadjes, baby kleding voor moeders met smartfoon verslaving, een wearable bullshit leugendetector, post apocalyptische videos, emotie-monsters… Eindhoven als grote wapenhandel-stad, e-Girls en Gaming Girls, Terror of Beauty, de mooiste en coolste Instagram filters die je live kan proberen, Sansar en Second Life, Drones en Haute Couture, Digital Brain Scan… En ontdek meer over jezelf, oplossingen voor veiligheid & verbondenheid in de publieke ruimte… en meer.

Veelbelovend talent
Tijdens Manifestations kom je niet alleen oog in oog te staan met de toekomst van technologie, je maakt er ook kennis met veelbelovende kunstenaars van de toekomst. Viola van Alphen en diverse gastcuratoren selecteren uit deze voorhoede en introduceren veel jonge, veelal recent afgestudeerde kunstenaars.

Bij Manifestations ontdek je hun werk voor het eerst en zie je hoe de innige relatie tussen mens en technologie tot bloei komt of juist volledig uit de hand kan lopen. Kunstenaars uit vorige edities zijn inmiddels opgenomen in grote internationale expo’s en museumcollecties. Ook dit jaar kent Manifestations weer een aantal hoogtepunten.

Op het programma staan verder workshops voor kinderen, lezingen, performances, en meet-ups. De eerste namen zijn bevestigd, lees verder voor drie uitgelichte projecten en houd vanaf nu de website Manifestations.nl en social media in de gaten voor het volledige programma en speciale events.


Ines Alpha & Kaya Kozo – Waarom zou je een warme trui dragen op Instagram, Jitsi of Zoom, als je ook een bloemen- of vlindergezicht kan hebben?

Manifestations tijdens DDW 2020: Nieuwe locatie & online programma
Dit jaar vind je Manifestations niet op de gebruikelijke plek van het Veemgebouw op Strijp-S, maar op een nieuwe locatie: Sectie-C!

Manifestations is op deze creatieve hotspot in de Eindhovense wijk Tongelre de hele week te bezoeken, uiteraard na aanmelding vanwege de corona maatregelen. Bovendien is er een uitgebreid virtueel programma: bezoek Manifestations fysiek én in de vele virtuele werelden en geniet! Via de website volgt snel alle informatie zoals de locatie, livestreams en het reserveringssysteem.

Zorg dus dat je Manifestations volgt op Facebook of Instagram om tijdig je plekje te kunnen claimen & aan kan sluiten bij de livestreams en dwalen in de virtuele wereld. Tip: voeg Manifestations ook toe aan je favorieten op DDW.nl.

www.manifestations.nl
www.facebook.com/manifestations.nl
www.instagram.com/_manifestations
www.twitter.com/Manifestations_

Manifestations is een productie van ViolaVirus,
Met dank aan Gemeente Eindhoven, Mondriaanfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, VSB fonds, BrabantC, High Tech Campus, en vele anderen.

Locatie en openingstijden:
Sectie-C
Hal10
Eindhoven
Toegankelijk voor mindervaliden (begane grond) en Kinderprogramma

———————————————————————————————-

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Viola van Alphen pers [at]  manifestations.nl

Hi-res foto’s: http://bit.ly/Manifestations2020hires   (wordt regelmatig geupdate).

Ultra-kort:
Het Manifestations festival tijdens DDW 17-27 oktober in Eindhoven, wil de menselijke kant van technologie laten zien.
Curator Viola van Alphen 2020 heeft dit jaar kunstwerken van meer dan vijftig jonge kunstenaars en recent afgestudeerde kunstenaars geselecteerd die draaien om de spannende interactie tussen mensen en technologie. Het festival besteedt aandacht aan brede en actuele thema’s zoals geopolitieke supermachten, lichaamsverbeteringen, robots, angst, hoop, massamedia, e-Fashion en het machogedrag versus het vrouwelijke.

Manifestations Logo: download PSD  JPG  TI