Thema 2020: Monsters!

Alle speciaal voor Manifestations geselecteerde kunstenaars, designers en projecten: klik op de afbeelding & naam, en meer informatie verschijnt waaronder een link naar hun pagina op DDW. Hier vind je de live chats & streams en staat aangegeven op welke tijden ze aanwezig zijn.

1. Vooroordelen - Monsterization (polarisatie en propaganda)
#terrorist #war-on-terror #nieuwkomers #polarisatie #racisme #vooroordeel-bevestigen #propaganda
Fotoserie: Moslima Coureur. Stof tot nadenken over emancipatie van moslima’s, dankzij visueel prikkelende beelden over vooroordelen & racisme. Zou een hoofddoek echt anders zijn dan een integraalhelm voor herkenbaarheid & veiligheid en rechtvaardigt dat een andere behandeling?

Genomineerd voor de Young Talent Award: WDKA

Website
DDW Pagina

Een opblaas zwembad, ontworpen voor mensen met een “zwembadloze” vriendenkring. Dit specifiek probleem is gerelateerd aan de stijgende zomerse temperaturen. Lonely Pool People toont een satirische blik op de toenemende eenzaamheid en isolatie van onze maatschappij.

Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: WDKA


Website
DDW Pagina

Niemand wil zijn online sociaal leven en status verliezen, ook niet als je papa of mama wordt toch? In dit ontwerp wordt een klein schermpje geplaatst in babykleding en om te navigeren gebruik je de grijze delen van de outfit. Je baby zal alle aandacht krijgen, en niet eens doorhebben dat je focus op het web ligt; een win-win situatie?

Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: WDKA


Website
DDW Pagina

YOU ARE THE BEST <3 Raak verdwaald in de roze wolken van de online e-girl wereld. Ontdek de levens van deze schattige en sexy meisjes, laat je verleiden door hun charmes. Maar pas op, aan de donkere kant vind je schaamte, duistere transacties en ongezonde obsessies.
Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: WDKA

DDW Pagina
2. Consumenten Zombies (slaven en parasieten)
#natuur #slaaf #duurzaam #consumenten #kafka #wegwerpcultuur #wij=monsters #marketingmachines #leven-na-coronavirus
“You can ban me, but you can’t stop me”

“Het virtuele alter-ego van Oscar Wagenmans – een Nederlandse theater regisseur en acteur – SaveMe Oh is een bekende kunstenaar in Second Life, waar ze de naam heeft “ troll, griefer en zelfs een virus” te zijn. De kunstenaars community van deze virtuele wereld is altijd op haar hoede dat SaveMe Oh onverwacht havoc maakt tijdens een vernissage. Diverse mensen probeerden haar te verbannen. SaveMe Oh’s interventies in Second Life verstoren zowel de sociale conventies als de gedeelde regels van de echte wereld, die online worden voortgezet. Waarom voelen mensen zich verplicht om in Second Life te handelen alsof ze in IRL (in real life, in het echte leven) zitten, in plaats van hun volledige creatieve potentieel te realiseren? Dit is de hamvraag van SaveMe Oh. Haar films bevatten een reeks absurde, oneerbiedige, vaak groteske machinima met SaveMe Oh, geproduceerd tussen 2012-2020. ” – citaat Gemma Fantacci.

DDW Pagina


https://vimeo.com/388329359

Interactieve lo-tech installatie die de bezoeker uitdaagt anders te kijken naar zwerfvuil. Kijk eens anders naar plastic afval, verzameld op het Pieterpad: deze mix van high & low tech laat de verborgen schoonheid zien van recycled materiaal. Zonde om weg te gooien!

 

Website
DDW Pagina

Second Life en OpenSim kunstenaar. Exposeerde eerder op o.a. BURN2, de online editie van Burning Man. Zie ook www.cultuurfestivals.nl

 

 

Vluchtelingen in Eindhoven schrikken als ze zien dat in de grootste technologie-area van Nederland, Eindhoven, de wapens worden gemaakt. Kunstenaars reageren hierop. Zijn dit de dingen die wij normaal vinden?


Militaire industrie in Eindhoven

Adimec Advanced Image Systems Luchthavenweg 91 5657 EA Eindhoven www.adimec.com

Ontwikkelt en produceert camera’s voor oa de militaire markt. Leverde camera’s voor F16 gevechtsvliegtuigen.

> http://www.f35.nl/deelnemers/deelnemer/adimec-advanced-image-systems-bv/ ATOS Nederland Flight Forum 3000 5657 EW Eindhoven www.atos.net

Onderdeel van het grote Spaanse IT-bedrijf ATOS, dat diensten levert aan oa de NAVO en militaire en security-autoriteiten in Australië, Brazilië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Nederlandm Spanje en het Verenigd Koninkrijk. EU-contracten voor biometrische databases voor migratiecontrole.

> https://dutchitchannel.nl/610387/atos-gaat-nauw-samenwerken-met-navo-tegen-bedreigingen-cybersecurity.html –> https://atos.net/en/industries/defense –> https://atos.net/nl/2016/persberichten_2016_09_27/nl-pr-2016_09_27_01 DAF Trucks Hugo van der Goeslaan 1 5600 PT Eindhoven www.daf.com

“Sinds het bestaan van DAF heeft de onderneming aan de Nederlandse defensie meer dan 35.000 voertuigen geleverd, zowel trekkend als getrokken materiaal, personenauto’s en pantservoertuigen.” Volledig dochterbedrijf van het Amerikaanse PACCAR.

> https://www.nidv.eu/wp-content/uploads/2018/05/NIDV-Almanak-2017.2.pdf Gielissen Interiors | Exhibitions | Events Freddy van Riemsdijkweg 21 5657 EE Eindhoven www.gielissen.com

Gielissen verzorgt vaak de praktische kanten van de (gezamenlijke) deelnames van Nederlandse bedrijven aan wapenbeurzen. Daarnaast voor veel van de grote internationale wapenbeurzen de officiële promotor of agent voor Nederland.

> https://www.nidv.eu/wp-content/uploads/2018/05/NIDV-Almanak-2017.2.pdf IFS Flight Forum 3450 5657 EW Eindhoven www.ifsworld.com

Levert logistieke oplossingen voor oa de militaire (luchtvaart)markt. Werkt met grote wapenbedrijven als BAE Systems en Babcock.

> https://www.nidv.eu/wp-content/uploads/2018/05/NIDV-Almanak-2017.2.pdf JTAG Boschdijk 50 5612 AN Eindhoven www.jtag.com

Ontwikkelt, produceert en verkoopt producten voor de electronische industrie voor het testen en programmeren van gemonteerde printplaten, sub-systemen en complete systemen. In die hoedanigheid actief op de militaire markt. Deed oa werk voor het F35-project.

–> https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-26488-435.pdf KMWE * Hoofdkantoor BIC 1 5657 BX Eindhoven * KMWE AeroEngine Zwaanstraat 1 5651 CA Eindhoven www.kmwe.com

Leverancier van onderdelen voor (militaire) luchtvaart, oa voor grote wapenbedrijven als General Electric, Rolls Royce, Pratt & Whitney en Safran. Nam in 2014 DutchAero over. Bouwt oa motor voor de F35.

–> https://www.nidv.eu/wp-content/uploads/2018/05/NIDV-Almanak-2017.2.pdf

–> https://www.kmwe.com/news/pratt-whitney-and-kmwe-group-sign-long-term-agreement-for-f135-nozzle/

Philips Boschdijk 525 5621 JG Eindhoven www.philips.com

Levert medische diensten aan het Amerikaanse Ministerie van Defensie, tbv ‘een medisch goed voorbereide krijgsmacht’. Voorheen ook actief op de militaire luchtvaarmarkt met leveringen voor de F35 en onderdelen voor gevechtsliegtuigen en -helikopters voor Israël.

> https://www.philips.co.uk/healthcare/medical-specialties/military> https://stopwapenhandel.org/actueel/persberichten/20012005/Philips –> http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/13473/r_r-orders-jsf-parts-from-philips-aero-%28jan.-10%29.html Thales Cryogenics Hooge Zijde 14 5626 DC Eindhoven www.thales-cryogenics.com

Thales is één van de grootste wapenproducenten van Europa. Frans bedrijf met vestigingen in Nederland (oa het voormalige Hollandse Signaalapparaten (HSA)). De vestiging in Eindhoven produceert oa koelsystemen voor gevechtsvliegtuig F35 (Joint Strike Fighter).

> https://news.northropgrumman.com/news/releases/northrop-grumman-receives-first-delivery-of-cryogenic-coolers-for-the-f-35-lightning-ii VDL Group Hoevenweg 1 5652 AW Eindhoven www.vdlgroep.com

“Verwerken onder militaire normen van o.a. pantserstaal, instandhouding van voertuigen en de productie van systemen voor rups- en wielvoertuigen zijn slechts enkele voorbeelden van onze activiteiten.” Bouwt oa terreinwagens voor Defensie. Hoofdsponsor wapenbeurs NIDV 2019.

–> https://www.vdldefencetechnologies.nl/nl

–> https://www.nidv.eu/wp-content/uploads/2018/05/NIDV-Almanak-2017.2.pdf

–> https://www.metaalmagazine.nl/nieuws/miljoenenorder-vdl-bij-defensie/72802/

Vigilance Luchthavenweg 31 5657 EA Eindhoven www.vigilance.nl

Leverancier van surveillancesystemen (land (oa radar en warmtezichtcamera’s) en lucht (oa drones)) en surveillancediensten. Voerde surveillancevluchten uit voor EU-grensbewakingsagentschap Frontex en nam deel aan een NAVO-surveillanceproject.

–> https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:331224-2015:TEXT:EN:HTML

–> http://www.vigilance.nl/vigilance-to-participate-in-nato-majiic2-program.html

www.stopwapenhandel.org

Interactieve installatie: de bezoeker wordt uitgenodigd om te kiezen welke genetische verbeteringen toegevoegd moeten worden aan het ongeboren kind. De ouder in spe wordt daarbij geconfronteerd met de morele en ethische consequenties van zijn keuzes.

Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: HKU

DDW Pagina


https://www.youtube.com/watch?v=HtT2TPZJG68&feature=emb_logo

Dit concept voor een draagbare leugendetector detecteert met een camera de gezichtsuitdrukkingen van je gesprekspartner en bepaalt daarmee of deze de waarheid vertelt. Handig voor onzekere millennials, maar ook voor bescherming van ouderen en andere kwetsbare groepen.

Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: WDKA

Website
DDW Pagina
Designobject: Deze klok maakt gebruik van kleuren in plaats van cijfers om de tijd op een natuurlijke manier weer te geven. De kleuren veranderen zoals ook daglicht langzaam van tint verandert gedurende de dag: van morgenstond tot gouden uur.

Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: HKU

Website
DDW Pagina
Interactieve kamer met een hersenscanner: Normaal gesproken wordt je mentale gesteldheid achterhaald met een vragenlijst. Uit verschillende onderzoeken blijkt deze methode echter vaak niet te kloppen. The Mental X-Ray stelt de gebruiker zelf in staat om de diagnose te stellen. De EEG scan haalt de info uit het brein en de visualisatie laat zien hoe men er aan toe is in vier hoofdcategorieën: Mentaal Fit, Mentaal Vermoeid, Overspannen of Burnout.

Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: WDKA

Website
DDW Pagina

Deze tedere, hypnotiserende objecten reageren op de bewegingen van de bezoeker en wekken de indruk levende organismen te zijn. Zo tracht de ontwerper empathie en aandacht te vragen voor de natuur die ons allen omringt.


Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: HKU


DDW Pagina

Exhale

Breathe

Een onderwaterrobotkunstinstallatie van Anna Dumitriu en Alex May die de toekomst van het leven op aarde verkennen. ArchaeaBot is de ‘ultieme’ soort voor het einde van de wereld.

Gemaakt als onderdeel van het European Media Art Platform (EMAP) -programma bij LABoral, in samenwerking met Amanda Wilson (Imperial College) en Professor Daniel Polani (University of Hertfordshire). Medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie en Arts Council England.

DDW Pagina

Fashion. De designs van deze collectie, gemaakt uit gerecyclede stoffen, zijn geïnspireerd op kaarten die het smelten van de Groenlandse ijskap tonen.

Website
DDW Pagina
 

B-hind is a novel body sensor system that lets you control a domestic robot with your anal sphincter.
B‒hind offers a unique Internet of Things (IoT) solution to fully integrate your sphincter muscle in everyday living. Our revolutionary anal electrode-powered interface system, developed by Dani Ploeger, replaces conventional interaction and hand enables and voice-based advanced digital device control rooted in the interiors of your body. Celebrating the abject and the grotesque, B‒hind facilitates simple, plug-and-play access to a holistic body experience in the age of networked society.

DDW Pagina


3. Beauty & the Beast (schoonheid en conformisme)
#Instagram #botox #perfectionisme #prestatiedrang #nomakeup #kwetsbaarheid #conformatie (authenticiteit = monster) #tonen #AestheticsWithoutEthicsAreCosmetics #PeTAMode. Bekijk de ontwikkeling van Maartjes nieuwste collectie: met een 3D-pen geeft ze weer een persoonlijke, natuurlijke touch aan de geometrische perfectie van 3D-printing. De glinsterende materialen en metallic effecten geven de sfeer van de mineralen en kristallen die in miljoenen jaren gevormd zijn door het verschuiven van de aardplaten. In elk ontwerp zit ongeveer 900 uur werk: een peuleschil vergeleken met de tijd die het moeder aarde kostte.


Website
DDW Pagina

Cyber Fashion / Wearable Tech / Artist from St Petersburg https://www.instagram.com/n.replyanski/

Digital artist / 3D makeup creator.

ines alpha is een 3D kunstenaar uit Parijs. Ze houdt ervan om betoverende en fantastische versies van de werkelijkheid te creeeren. Haar 3D ervaring deed ze op tijdens haar werk als art director in advertising, met als specialiteit schoonheid en luxe.
Voor Manifestations presenteert zij “3D makeup” serie, waar ze de grenzen van make-up en schoonheid verlegt, door 3D software en AR. Ze fantaseert wat voor esthetische vrijheid we kunnen hebben als we onszelf vrij uit kunnen drukken. Want zeg nou zelf, waarom zou je een dikke trui dragen, als je ook een bloemengezicht kan hebben?

Facefilters die je zelf kan dragen, kan je o.a. tijdens een Jitsi, Zoom, YouTube etc sessie laten zien, dat kan o.a. met: https://snapcamera.snapchat.com
Leuke software om zelf Facefilters mee te maken:
https://lensstudio.snapchat.com/
https://sparkar.facebook.com/ar-studio/
https://www.banuba.com/facear-sdk/face-filters
inesalpha.com
Probeer haar filters hier:
https://www.instagram.com/ar/2171042629854447/
https://instagram.com/a/r/?effect_id=434563690819291 Dior
https://www.instagram.com/ar/173177130764908/
https://www.snapchat.com/unlock/?type=SNAPCODE&uuid=64da00b9a5484b5b9d8d4f5eb16bb174&metadata=01

Video: Een korte Face filter film over de innerlijke drama’s van Lola, ROsa Carmen en moeder and de methodes die ze inzetten om zichzelf te vinden. ‘Novel’ onderzoekt de impact van maskers, face filters en augmentated reality.

Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: KABK Den Haag


Website
DDW Pagina

Video drieluik waarin de definitie van online schoonheid wordt onderzocht. Als een app je een beauty score geeft, is er dan nog ruimte voor verschil? De mogelijkheden van plastische chirurgie nemen alsmaar toe en onder druk van social media worden zelfs die grenzen opgezocht… Maar wat zijn de grenzen?

Website 
DDW Pagina

Een van de artiesten/werelden op Second Life, te vinden vanuit het officiële Manifestations Second Life island. Via een van de portals kun je hier naartoe lopen.

Second Life 

Visit t r y p t v c r y p t
Digital artist – Toronto “each mythical creature is split in two, with front and back”

Een van de artiesten/werelden op Second Life, te vinden vanuit het officiële Manifestations Second Life island. Via een van de portals kun je hier naartoe lopen.

Second Life 

Visit Bryn Oh
Digital Artist – FOCUS @ Coppelia Artists: Various Daily 24/7

David Denton (DB Bailey)
Bob Johnson (Thoth Jantzen)
Jo Ellsmere (Jane Leffler)

“FOCUS” is a collaboration led by DB Bailey in which his ethereal abstract architectural style is blended with multimedia effects and other content to create a unique and powerfully immersive experience in the “Second Life” virtual environment.
“Coppelia SL” is an artist collective running an SL sim to provide studio and exhibition space for digital artists, and is hosting the FOCUS exhibit.

Visit on SecondLife
Digital Artists.

Digital Artists.
Performance with special Second Life instruments that you can hear only from a certain distance from the avatar who is playing it.

The Avatar Orchestra Metaverse, formed in March, 2007, is a globally dispersed collective of composers, musicians and media artists who meet in the online 3D environment Second Life to investigate and expose new possibilities for developing audiovisual works that challenge conventional practices of perceiving, creating, performing and listening to music. They design and play new otherworldly virtual instruments while experimenting with identity, perception, telepathy and collectivity. Within AOM, a new kind of listening is unfolded, inviting subtle yet powerful connections made audible within a rich and wildly varying audiovisual world. AOM’s ‘instruments’ are created within the Second Life environment, making it possible for each performer in the Orchestra to trigger sounds independent from one another and to play together in real time.

Avatar Orchestra performs regularly in Second Life and in mixed reality events at new media, music and visual arts centres in North America, Europe and Asia.

Website: http://avatarorchestra.blogspot.com/p/audio-and-video.html

Main location:

https://maps.secondlife.com/secondlife/Odyssey/90/151/46

In de aanloop naar de DDW en tijdens de week zelf wordt vredesactivist Hans Matheeuwsen door kunstenaars Teun Castelein & Sasja Strengholt klaargestoomd voor zijn nieuwe rol als ‘Peaceman’. Kan hij nog tijdens de DDW uitgroeien tot superheld? Volg het op deze pagina. Wat kan één man doen om de koers van de wereld te veranderen waar het gaat over oorlog en vrede? Dan moet hij wel een superheld worden!

Hans Matheeuwsen runt al ruim dertig jaar het Vredesburo in Eindhoven, van waaruit hij onafhankelijke informatie-en documentatie aanbiedt dat zich richt op de problematiek van oorlog en vrede. Vanuit zijn buro bestrijdt hij ook dagelijks de wapenindustrie van Eindhoven. Het is David versus Goliath. 

DDW Pagina


Laat je lichaam spreken: deze biotech monitort je lichamelijke processen en maakt je diepste verlangens zichtbaar voor de wereld om je heen.


Website
DDW Pagina

Nominated for the Eindhoven Cultuurprijs
Na veel experimenteren is het me gelukt materiaal te maken van fruit en groente met behoud van hun mooie en interessante structuur.

www.agnesvandijk.nl

 

https://www.youtube.com/watch?v=U8gCLeXgh5w

https://www.youtube.com/watch?v=r0YRO2shUco

https://www.youtube.com/watch?v=F-qcPAhuLw8

 

 

MULTIPLAYER is een serie looped video’s die gebruik maakt van de esthetiek van geweld in afstandelijke media, zoals films en videogames. Het is verontrustend om te zien dat hoe minder we reageren op een gewelddadige filmscène of op een headshot van een videogame, hoe ongevoelig we lijken te worden.
Maar het is ook een feit dat wij, gewone bioscoopbezoekers en gamers, er niets om geven: we verwachten zelfs verfraaiing van het geweld. We juichen zelfs voor situaties en personages die moreel afwijkend worden beschouwd. Zoals een verborgen crimineel die een pistool richt of een tiener met een capuchon die in de laptop van iemand anders hackt.
Met zijn gamey loops en filmische esthetiek maakt MULTIPLAYER-serie gebruik van de erkenning van desensibilisering, soms door het veroordelen, soms door de viering van geweld in onze favoriete desensibiliseerde media te onderschrijven.

Genomineerd voor de Young Talent Award: AKV St. Joost

Website

DDW Pagina

Emmaus Eindhoven runt de Design Shop, waar bezoekers items kunnen kopen van jonge ontwerpers en kunstenaars.
Emmaus helpt ook bijvoorbeeld met het leveren van 2de hands materialen en objecten aan kunstenaars, mensen in problemen en aan een breed publiek. 
In de shop verkopen ze ook een selectie van tweedehandse Nederlands Design meubels.

Young Talent Award 21 oktober 16:00:
Sponsored by Sioux & GBO​

http://bit.ly/YoungTalentAward

4. Future Monster (tech & ethiek)
#utopie #profit based technology #koekiemonster #dystopie #1984 #vrijheid #keuzes-in-technologie-die-we-nu-maken #hoe-dan-wel #alternative-futures #gerobotiseerde-wereld en wijzelf bezig met kunst, wetenschap en literatuur? #zachtere technologie #polariseren versus nuanceren #maakbare samenlevingInteractieve snoepautomaat. De machine geeft je korting nadat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden. Let wel, daarmee geeft de gebruiker veel persoonlijke gegevens weg zoals geslacht, leeftijd en meer.


Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: WDKA

Website
DDW Pagina

De virtuele arc / sec-galerij nodigt bezoekers uit om te lopen tussen 1: 1-modellen en documentairevideo’s van vier meeslepende installaties die zijn ontwikkeld in het “ arc / sec Lab for Cyber-Physical Architecture and Interactive Systems” . Toegang tot de online hub werkt het beste op een pc-scherm of met een VR-headset met de nieuwste versie van Firefox of Chrome als browser. Credits: Jacky Zheng (hub-ontwerp), Yan Li (technische ondersteuning) Credits: www.arc-sec.com Visit this world here, and click on “next” a couple of times: https://hubs.mozilla.com/sqXugQi/arc-sec-hub/Fysiek & tastbaar object. Dit bed geeft een massage met audiogolven uit ouderwetse, analoge luidsprekers. Het lichaam wordt van top tot teen gemasseerd op een speciaal gecomponeerde soundscape. Heerlijk ontspannen.


Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: Gerrit Rietveld Academy


Website 
DDW Pagina


Interactieve installatie die de bezoeker uitnodigt om een spel te spelen. Uitleg ontbreekt, maar door het indrukken van knoppen ontdekt de gebruiker vanzelf dat er van alles gebeurt en wordt zo het spel ingezogen. Na afloop blijkt de deelnemer van top tot teen geanalyseerd te zijn zonder dat hij of zij zich hiervan bewust was. Jorien brengt een lastige boodschap over privacy kinderlijk eenvoudig maar doeltreffend in beeld.

De interactieve installatie lijkt een onschuldig spel, maar confronteert je met de gegevens die het ongemerkt heeft verzameld. Hoe zit het met onze privacy?

Dit werk is genomineerd voor de Young Talent Award: HKU

DDW Pagina

Young Talent Award 21 oktober 16:00: ​

http://bit.ly/YoungTalentAward

Drinks, Pitches & Demos: 21 oktober 2020  17.00-19.00: Info volgt 

https://2020.manifestations.nl/drinks-pitches-demos/

En, omdat we jullie graag overstelpen met prachtige kunst en cadeautjes, hierbij om thuis te bekijken: Anthony van der Meer studeerde af van de WDKA in 2015 en releaste deze week zijn nieuwste docu: over RATS en SLAVES, we willen onze bezoekers altijd meer awareness meegeven over technologie en veiligheid, Power to the People…

vpro.nl/ratsenslaves