Sponsored by:

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award is Nazli Inci met haar ontwerp Speed Queen.

Speed Queen is een impactvolle fotoserie, waarbij de aan de Willem de Kooning pas afgestudeerde ontwerpster gezichtsbedekkkende kleding voor moslima’s gelijktrekt met identiteit verhullende Formule 1-kleding. Het zijn krachtige, bijna masculiene, beelden.

De jury is gecharmeerd van hoe Inci vorm heeft gegeven aan een maatschappelijke discussie: racisme en discriminatie zijn in dit Black Live Matter-jaar (op corona na) hèt onderwerp. Maar voor Nazli Inci zijn dit haar leven al actuele onderwerpen die zij en haar familie aan den lijve ondervinden. Ze heeft met dit werk eigen pijn en frustratie omgezet in creatief werk.

Het is een kritisch werk dat stemt tot nadenken: kleding die in de ene context (Formule 1) geaccepteerd is, wordt in een andere (hoofddoeken, sluiers in een religieuze context) maatschappelijk steeds minder geaccepteerd.

Daarbij levert Inci in het werk een kritische kijk op gevestigde merken als Red Bull en Nike die dubieuze benadering hebben ten opzichte van discriminatie en inclusiviteit.

Waar de jury verder van gecharmeerd is, is hoe Inci inclusiviteit heeft verdisconteerd in het maakproces en de techniek van haar werk: de pakken zijn gemaakt met haar moeder samen, een Turkse kleermaakster, die zich normaalgesproken niet beweegt in een kunst/design-wereld. Nazli’s werk is in die zin ook heel erg breaking the white cube.

Runner up: Adinda de Kousemaeker met Biophilia

Vervreemding van de natuur en het heroverwegen van de relatie mens met natuur is een actueel thema.

De jury is onder de indruk van de originaliteit, esthetiek en de tactiliteit waarmee Adinda dit thema heeft vormgegeven in Biophilia.

Adinda, zojuist afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, heeft techniek ingezet om een organisme te creëren en zo een natuurlijk effect te simuleren – een interessante benadering en we vinden dat Adinda hier goed in is geslaagd. Ze is bij haar creatie geïnspireerd door wat ze zelf heeft waargenomen in de natuur, en juist omdat tegenwoordig niet iedereen meer de natuur in trekt of gaat diepzeeduiken zal Biophillia helpen bij bewustwording van onze relatie met natuur.

Op een zeer subtiele, innovatieve en frisse manier een hernieuwde connectie met de natuur gemaakt. Prachtige subtiele bewegingen met complexe mechanische en softwarematige systemen werkend gekregen. Zo verfijnd in boodschap, gevoel en manier van presenteren. Krachtig!

Sioux & GBO Young Talent Award 2020:
De scherpe randjes van techniek & kunst

Op woensdag 21 oktober om 16u is de uitreiking van de Sioux en GBO Young Talent Award, het presenteert de meest getalenteerde graduates van Nederlandse kunstacademies 2020.

Ook dit jaar bestaat de expositie voor 80% uit projecten van jonge talenten. Primeurs. Ontdek ze voordat ze opgenomen worden in collecties van grote musea over de hele wereld. Met hun objecten en beelden dagen ze je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels. Ze hebben aandacht, of beter gezegd, spelen met je privacy of laten je afvragen wat ons online leven voor gevolgen heeft. De beste projecten maken bovendien kans op de Sioux & GBO Young Talent Award, met de daaraan verbonden geldprijs van €1000.

De nieuwe generatie kunstenaars stelt duidelijke vraagtekens bij de impact van technologie op ons bestaan. Vragen die relevanter zijn dan ooit. Niet alleen de DDW gaat noodgedwongen digitaal: De hele wereld werkt & leeft meer en meer online. Is deze trend nog te stoppen? Wat is je privacy je waard? Bepaalt technologie wat goed en slecht is, mooi en normaal?

Hoe dan ook, het is het de hoogste tijd om goed na te denken over de invloed van technologische en economische ontwikkelingen op ons leven. Ook de vervuiling en gevolgen voor onze gezondheid verdienen aandacht. Het is tijd om zelf te onderzoeken wie de echte monsters zijn, wat we accepteren van onze monsters… en wat niet.

De jury

Albert Zeeman Marketing Services Director GBO Innovation makers
Jonathan Maas   (Culture) Journalist VPRO
Katja Lucas    Senior Manager Dutch Design Foundation (DDW)
Marina Toeters    Fashion Tech Farm, Teacher TU/e (Technical University Eindhoven) and HKU Utrecht Art Academy
Ronald Ramakers Director GLOW (light art festival)
Ton van Gool    Director STRP festival (future festival)

De Young Talent Award wordt gesponsord door GBO en Sioux

De genomineerden en hun projecten:


AKI ArtEZ Enschede

tbc

ArtEZ Arnhem
tbc

Minerva Groningen
Martina Dal Brollo

KABK Den Haag
Carmen Roca Igual

HKU Utrecht
Adinda de Kousemaeker
Tom Dolmans
Jorien Aberkrom
Bertrand Burgers

AKV st. Joost ‘s-Hertogenbosch
Giulia Fuel

TU/e Universiteit Eindhoven
tbc

WDKA Rotterdam
Nazli Inci – Speedqueen
Anouk Lemm – Lonely Pool People
Saskia Verleg – GoDigital Babywear
Mariska Stapel – eGirls
Pascalle Erkeland – The Mental X-Ray
Tom Schouw – The Deeply Personal Vending Machine
Ana-Sofia Pelejero – Purity -Wearable Lie Detector

Rietveld Amsterdam
Tom Vincent – Analogue Sound Massage

Köln International School of Design
tbc

Jury Statement:

 Download the pdf with full instructions here.

Design en technologie komen samen

Albert Zeeman, Marketing services Director GBO innovation makers “Innovatie en technologie komen met de menselijk dimensie samen. Vernieuwing is de kern van ons werk en is daarom ook een belangrijk criterium.”

Mark Hoevenaars, Strategy & Marketing director Sioux: “Technologie heeft een grote impact op ons leven. Daarom willen wij als technologiebedrijf de discussie aangaan over de ethische aspecten die hier omheen hangen. Manifestations is een visionaire tentoonstelling met werk dat de complexiteit van technologie omarmt.”

————————

Over Manifestations: Dé internationale Tech Art Fun experience tijdens DDW2020

De Art, Tech & Fun!  expositie Manifestations is tijdens de DDW een van de gezichtsbepalende locaties tijdens Dutch Design Week. Meer dan 50 jonge getalenteerde kunstenaars die op het grensvlak van Tech en Art opereren, exposeren tijdens de Dutch Design Week 2020 online in verschillende virtuele werelden, te bezoeken via manifestations.nl en ddw.nl. Toegang is gratis voor het publiek

 

Prijsuitreiking: woensdag 21 oktober om 16:00 u.

 

Locatie: Siouxlabs, Esp 101, 5633 AA Eindhoven